Tarvitseeko koira pelastusliivit? - Tukea ja turvaa vesiseikkailuihin

Tarvitseeko koira pelastusliivit? - Tukea ja turvaa vesiseikkailuihin

"Kyllähän koira osaa uida!"

Tavallaan kyllä. Mutta millä tavalla? Ja kuinka pitkään? Olipa kyseessä uiminen, venematka tai vaikkapa melontaretki, on tärkeää huomioida koiran turvallisuus vesillä kaikissa tilanteissa. Paraskin uimari voi ajautua vaaraan silmänräpäyksessä, joten helpoin tapa varmistaa koirasi turvallisuus veden äärellä on käyttää aina pelastusliiviä.

Tässä artikkelissa kerromme, miksi koiralla on hyvä olla pelastusliivit, millaisille koirille niistä on erityisen paljon hyötyä ja mihin kiinnittää huomiota liivejä valitessa.

Pelastusliivin hyödyt ja käyttötarkoitukset

Koiran pelastusliivi / kelluntaliivi / uintiliivi:

 • turvaa väsymiseltä ja äkkitilanteilta
 • tukee tasapainoista uintitekniikkaa
 • mahdollistaa koiran avustamisen
 • antaa näkyvyyttä muille liikkujille.

Koiran pelastusliivi on erityisesti koiran kehon mukaisesti suunniteltu turvallisuusvaruste, joka tarjoaa koirallesi ylimääräistä kelluttavuutta ja auttaa pitämään myös pään vedenpinnan yläpuolella vähentäen hukkumisriskiä.

On tärkeää pitää mielessä, että kaikki koirat eivät ole syntyneet mestariuimareiksi. Itseasiassa harva koira on luonnostaan kuin kala vedessä. Useimmat koirat oppivat uimaan itsevarmemmin, tehokkaammin ja tasapainoisemmin, kun apuna käytetään liivejä.

Vaikka koirasi olisikin varma ja hyvä uimari, voi yllättävä tilanne kuten esimerkiksi kova virtaus, veneestä tippuminen tai yksinkertaisesti väsyminen aiheuttaa vaaratilanteen vedessä.

Koiran nostaminen takaisin esimerkiksi veneeseen, laiturille tai jyrkälle rantapenkereelle voi olla haastavaa tai jopa mahdotonta, jos koiralla ei ole päällään liivejä. Pelastusliivin selkäkahvasta koiraa saa nostettua ylös vedestä ja avustettua hankalissa paikoissa.

Kirkasvärinen pelastusliivi tarjoaa myös paremman näkyvyyden eli helpottaa koiran havaitsemista etäältä esimerkiksi lähestyvästä veneestä.

Millaiset koirat hyötyvät liiveistä erityisen paljon?

Pelastusliivit ovat erityisen hyödyllisiä seuraaville koiraryhmille:

 • Pennut: Liivi tarjoaa ylimääräistä kelluttavuutta ja tukea pennulle, joka vasta opettelee uimaan ja on vielä epävarma vedestä elementtinä. Liivien kanssa pentu oppii alusta alkaen tasapainoisen uintiasennon.
 • Uimista arastelevat koirat: Jotkut koirat voivat olla luonnostaan arkoja vedessä. Pelastusliivin käyttö voi auttaa näitä koiria luottamaan enemmän omiin uintitaitoihinsa ja nauttimaan vedessä olemisesta.
 • Seniorikoirat: Uiminen on erinomaista liikuntaa ikääntyneille lihaksille ja nivelille. Seniorikoirat tarvitsevat kuitenkin usein lisätukea vedessä tai esimerkiksi epätasaisessa rantautumisessa. Pelastusliivit auttavat tasapainon säilyttämisessä, keventävät rasitusta ja vähentävät väsymystä.
 • Urheilukoirat: Myös koirat, jotka uivat pitkiä matkoja, hyötyvät pelastusliivien antamasta tuesta ja turvasta. Hyväkuntoisenkin koiran voimat saattavat ehtyä yllättäen tai niille voi tulla lihaskramppi - aivan kuten ihmisuimareillekin. Myös koiran kanssa matkaa uiva ihminen voi tarpeen tullen ottaa tukea liiveillä varustetusta koirasta.

Käytännössä siis lähes koira kuin koira hyötyy liiveistä!

Hyvän pelastusliivin ominaisuudet

Liivejä on markkinoilla melko paljon ja isolla hintahaitarilla. Hyvän pelastusliivin suunnittelussa on huomioitu koirien anatomia ja uintiliikkeet, jotta se ei rajoita koiran liikkuvuutta vedessä. Suosittelemme kiinnittämään huomioita erityisesti seuraaviin asioihin:

 • Isoon selkäkahvaan on nopea ja helppo tarttua. Laadukkaassa liivissä sekä kahva että itse liivi kestävät koiran nostamista vedestä.
 • Leveät nauhat ja pehmuste rinnan alla jakavat painetta kun koiraa nostetaan liiveistä eli ne ovat merkittävä mukavuustekijä koiralle. Ne myös pitävät liivin paremmin paikoillaan sekä vedessä että maalla.
 • Kirkas haalistumaton huomioväri ja hyvät heijastimet parantavat koiran näkyvyyttä vedessä. Valitse näkyvä liivi, älä kauneinta väriä tai kuosia!
 • Mitä taipuisampaa ja kevyempää liivin materiaali on sitä mukavampi se on päällä pidempiäkin aikoja ja sitä vähemmän se rajoittaa koiran luonnollisia liikeratoja.

Traildogin valikoiman pelastusliivit täyttävät edellämainitut kohdat.

Valitse oikea koko

Kuten muissakin varusteissa, myös pelastusliiveissä oikea koko on tärkeää. Liivin tulee istua tiiviisti koiran kehoa vasten, jotta se pysyy paikoillaan vedessä. Useimmiten koiran paino, rinnanympärys ja selän mitta auttavat oikean koon valinnassa.

Turvallisesti vesille

Koirasi turvallisuus on sinulle varmasti ensisijaisen tärkeää. Pelastusliivit tarjoavat siis myös sinulle mielenrauhaa ja stressittömämpää oleskelua veden äärellä.

Nyt kun tiedät, miksi koira tarvitsee pelastusliivit, voit varmistaa, että vesiseikkailut ovat jatkossa turvallisia ja hauskoja sekä sinulle että koirallesi. Siispä kuono kohti antoisia uintihetkiä!

  katso tästä parhaiksi testatut pelastusliivitmallit koirille

  Takaisin blogiin