Vetovyön valintaopas
Vetovyö on ihmisen lantiolle tuleva vyö, jossa on kiinnitys koiran taluttimelle / joustavalle vetonarulle ja joka on tehty sekä kestämään vetoa että jakamaan vedon paine tasaisesti ihmisen lantion alueelle. Vetovyötä käytetään valjakkourheilulajeissa (koirajuoksu ja koirahiihto) mutta se sopii mainiosti myös koiran kanssa retkeilyyn, vaeltamiseen ja arkilenkkeilyyn.
Kaikki vetovyöt käyvät eri lajien harrastamiseen, mutta eri vöissä on myös erilaisia ominaisuuksia, joiden käytännöllisyys korostuu eri aktiviteeteissa tai eri käyttäjillä. Vetovyön valinnassa kannattaa siis ottaa huomioon aktiviteetit, joita vyöllä on tarkoitus pääasiallisesti harrastaa. Osassa vetovöistä liina kiinnittyy ja veto kohdistuu ihmisen lantioluiden tasolle ja osassa vielä alemmas pakaroiden tasolle. Toisissa vöissä liinan kiinnityspiste on kiinteä ja toisissa lukko ja liina pääsevät liukumaan puolelta toiselle koiran liikkeiden mukaan.
Idea kaikissa vöissä on kuitenkin sama: vetovyön tulee asettua ihmisen lantioluiden tietämille (ei ylhäälle vyötärölle) ja takaosan olla tarpeeksi leveä, jotta paine jakautuu tasaisesti.
Oikeaan kohtaan lantioluiden tietämille säädetty vetovyö ohjaa vedon käyttäjän lantioon, ei nykäyksille herkkään selkään.
Miksi vetovöissä on jalkalenkit?
Erityisesti vähänkään voimakkaampien koirien kanssa jalkalenkkien merkitys korostuu: lenkit estävät vyön hilautumisen ylös vyötärölle kesken liikunnan. Korkealla vyötäröllä/selässä oleva vyö yhdistettynä nykäisyihin ja vetoon johtaa herkästi selkävammoihin. Osassa vetovöistä jalkalenkit ovat irrotettavissa. Ilman jalkalenkkejä olevat vyöt soveltuvat ei-vetävän koiran tai aivan pienten koirien kanssa ulkoiluun ja lenkkeilyyn.
Joitakin vetovyön valitsijoita huolettaa se, hiertävätkö jalkalenkit tai tuntuvatko ne inhottavilta. Jalkalenkkien olemassa oloon kuitenkin tottuu nopeasti ja jos vyö on käyttäjälleen sopivan mallinen ja oikein säädetty, ei jalkalenkkien pitäisi päästä hiertämäänkään.
Mihin koiran hihna kiinni vaelluksilla? Soveltuuko jokin vetovyö yhteen rinkan kanssa?
Vaelluksilla koirat on useimmiten pidettävä kytkettyinä. Monet haluavat kuitenkin vaeltaessa pitää kädet vapaana, jolloin taluttimen kiinnittäminen lantiolle on kätevä vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rinkkojen lantiovöitä ja niiden solkia ei yleensä ole suunniteltu kestämään eteenpäin suuntautuvaa vetoa. Mikäli ei halua ottaa riskejä rinkan rikkoutumisen kanssa, on erillinen vetovyö hyvä vaihtoehto.
Usein perinteiset vetovyöt voivat jäädä ikävästi rinkan lantiovyön kanssa samaan kohtaan. Monet retkeilijät päätyvätkin alunperin koirajuoksuun suunniteltuihin vyömalleihin, joissa hihnan kiinnitys on perinteisiä vetovöitä alempana pakaroiden korkeudella ja hihnan kiinnitys on vapaasti sivulta sivulle liukuva. Näin vyö ei lähde kääntyilemään ihmisen päällä, vaikka koira vetäisikin sivulle.
Kuvassa Non-stop dogwear CaniX Belt.
Tällaisia rinkan kanssa hyvin samaan aikaan käytettäväksi soveltuvia vyömalleja ovat:
- Non-stop dogwear CaniX Belt
- Kainpo Race Belt
- Inlandsis Aircross Harness
- Rock Empire Canicross Race Belt
- Non-stop dogwear Ferd Belt (kiinteä vetopiste muita ylempänä, mutta takaosa kohtuullisen litteä. Soveltuu yhteen monien kevyempien rinkkojen / reppujen kanssa)
Jos retkeilet ilman rinkkaa ja kaipaat yksinkertaista perinteisempää vetovyömallia, katso alempaa koirahiihtoon suosittelemamme vyömallit.
Paras vetovyö canicrossiin eli koirajuoksuun?
Canicrossissa vetovyössä on hyvin olennaista olla jalkalenkit, jotka pitävät vyön tarpeeksi alhaalla lanteilla. Käytännössä kaikilla jalkalenkillisillä vetovyömalleilla voi canicrossata, mutta monet juoksijat (ja erityisesti voimakkaiden koirien kanssa muutoinkin liikkuvat) pitävät vetovöistä, joissa veto tulee alempaa pakaroiden korkeudelta. Normaalia alempana oleva vetonarun kiinnityspiste keventää juoksua verrattuna perinteiseen lantioluiden korkeudella olevaan kiinnityspisteeseen. Matalamman vetopisteen vöissä voimakaskaan veto ei pääse herkästi notkistamaan ala-/keskiselkää. Liikkuvan vetonarun kiinnityksen ansiosta vyö ei kierry juoksijan päällä käännöksissä tai vaikka koira vetäisi sivuun.
Erityisesti koirajuoksuun soveltuvia matalan vetopisteen vetovyömalleja ovat esimerkiksi:
- Non-stop dogwear CaniX Belt (Erittäin kevyt päällä. Kisaajienkin suosima malli)
- Kainpo Race Belt (Kevyt, Suomessa valmistettu juoksuvyö)
- Rock Empire Canicross Race Belt (Ultra kevyt, minimalistinen malli)
- I-Dog Waist Belt Canyon (Tukeva malli hyvillä säätövaroilla)
- Inlandsis Aircross Harness (Edullinen, kevyt malli)
Non-stop dogwear Canix Belt takaa
I-Dog Canyon juoksuvyö: liikkuvan vetoliinan kiinnityspisteen ansiosta vyö ei kierry päällä koiran siirtyessä sivuun
Etsinnässä koirahiihtoon ja moneen menoon soveltuva vetovyö?
Myös edellä mainituilla juoksuun suunnitelluilla matalan vetopisteen vöillä voi kaikilla myös hiihtää. Mikäli kuitenkin hiihdät aktiivisemmin luisteluhiihtoa, voi lantioluita alempana oleva vetopiste alkaa häiritä, sillä se väistämättä rajoittaa jossain määrin sivuttaispotkuliikettä. Jos vyön pääasiallinen käyttötarkoitus on hiihto, suosittelemme tutustumaan erityisesti näihin malleihin:
- Non-stop dogwear Loype Belt: Paniikkilukollinen takataskullinen malli, johon saa erinomaisesti yhdistettyä myös fleksitaluttimen retkeilykäyttöä varten. Kilpailijoiden suosima malli.
- Non-stop dogwear Trekking Belt 2.0: Avokoukullinen perinteinen malli, monta kokovaihtoehtoa.
- Non-stop dogwear Ferd Belt: Soveltuu myös ahkion vetämiseen. Helppo kiinnittää myös useampi hihna tai fleksi. Monta kokovaihtoehtoa.
Kuvassa Non-stop Loype Belt, joka on aktiivihiihtäjien ja kilpailijoiden suosiossa.
Mielessä koirahiihdossa kilpaileminen?
Koirahiihtokilpailuissa vetovyössä tulee sääntöjen mukaan olla avokoukku tai paniikkilukko. Moniin vetovöihin voi sopivan lukon vaihtaa helposti myös jälkikäteen. Valmiiksi hiihtoon kisahyväksytyillä lukoilla olevia vetovöitä ovat:
Vetovyö yhdessä fleksitaluttimen kanssa?
Osa retkeilijöistä ja koiran kanssa hiihtelevistä kaipaa joustoliinan sijaan kelataluttimen tuomaa liikkumavapautta. Fleksitaluttimen saa näppärästi kiinnitettyä kahvastaan näihin vetovyömalleihin:
Näistä vöistä lukon saa helposti irroitettua ja fleksin roikkumaan kahvastaan vyön etuosaan niin, että fleksin kahva pääsee vapaasti kääntyilemään koiran liikkeiden mukaan. Fleksin saa kiinnitettyä ja kiristettyä etuosaan sen verran korkealle, ettei se jää heilumaan ikävästi kävelijän/hiihtäjän jalkoihin. Vetovyö + fleksi -yhdistelmään suosittelemme erittäin lämpimästi lisäämään nykäyksiä vaimentavan joustopalan koiran valjaiden ja fleksin väliin. Joustoksi soveltuu esim. WAW Basic tai WAW Sport.
Vetovyön koon valinta
Kaikki valikoimamme vetovyöt ovat hyvin säädettävissä ja ne sopivat hyvinkin erikokoisille käyttäjille. Esimerkiksi 90-kiloinen mies ja 60-kiloinen nainen voivat useinkin käyttää samaa vyötä - omaan kokoon säädettynä. Lisäksi osassa vöistä on eri kokovaihtoehtoja. Tuotesivuilta löydät tarkemmat mitat ja mittausohjeet. Koon valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös se, mikäli aiot käyttää vyötä myös talvella paksumpien vaatteiden kanssa. Rajatapauksissa kannattaa useimmiten valita suurempi koko, sillä säätövarat pienempään suuntaan ovat yleensä oikein riittävät.
Mikäli tiedät tarvitsevasi reilun koon, kannattaa tutustua näihin vyömalleihin:
Olisipa kätevää, jos vetovyössä olisi tilaa myös varusteille
Jos kaipaat vetovyöhön säilytystilaa, kannattaa tutustua näihin:
- I-Dog Confort Trek: pienet sivutaskut ja juomapullotasku
- Non-stop Trail Light Belt: suuri takatasku ja 2 juomapullotaskua
- Non-Stop Trekking Belt 2.0 tai Ferd Belt: Tilavin ratkaisu, sillä näihin kahteen malliin saa liitettyä lisäosana Non-Stop dogwear Belt Bag -vyölaukun. Laukkuun mahtuu erinomaisesti vaikkapa puhelin, kamera, taukotakki ja juomapullo.
Vetovyö ja koira, joka ei vedä? Koirasi kulkee nätisti vieressä ja haluaisit vain saada hihnan pois käsistä?
Silloin kun koirasi ei juurikaan vedä, mutta haluaisit vain saada molemmat kädet vapaaksi muihin hommiin, fiksu valinta on joustava talutin, jonka saa kiinnitettyä lantion ympärille. Tällaisia hihnoja ovat esimerkiksi Ruffwear Roamer Bungee Leash ja Non-Stop dogwear Touring Bungee Adjustabe.
Tällainen hihna on näppärä normaaleilla kävely- tai juoksulenkeillä mutta myös koiran kanssa pyöräillessä. Tällöin voit pitää molemmat kädet turvallisesti ohjaustangossa. Varsinaiseen koirapyöräilyyn (bikejoring), jossa koira vetää pyöräilijää, on olemassa omat varusteensa. Niistä voit lukea lisää koirapyöräilyn lajisivultamme.
Autamme mielellämme löytämään juuri sinun ja koirasi käyttöön sopivat varusteet. Olethan yhteydessä, jos kaipaat apua valinnassa!