Koiran repun valinta

Koiralle reppu: mistä aloittaa?

Ensimmäinen ja tärkein vinkki koiralle reppua suunnittelevalle on: aloita ajoissa! Jos olet lähdössä viikon päästä Karhunkierrokselle eikä koirasi ole tottunut kuormaan selässään, voit varautua kantamaan kaiken itse. Koiran keholla tulee olla tarpeeksi aikaa voimistaa repun kantamiseen vaadittuja lihaksia sekä tasapainoa. Turvallisinta on lenkkeillä ensin tyhjällä repulla ja siitä vähitellen alkaa lisätä painoa reppuun treeniretkien muodossa. Tämän vuoksi myöskin koiran repun vuokraus tai lainaaminen on haastavaa, sillä laina-aika tulisi olla vähintäänkin muutaman viikon pituinen.

Koiran repun ominaisuudet

Millainen sitten on hyvä koiran reppu? Tässä 10 kohdan lista asioista, joihin on hyvä kiinnittää huomiota reppua valittaessa:

 

  1. Vetovaljaiden rakennetta mukaillen ergonomisimmat reput ovat Y-valjaaseen pohjautuvia. Y-mallinen eli etujalkojen välistä kulkeva rinta-osa antaa koiran etujalkojen liikkua vapaasti - toisin kuin T-mallinen, jossa rintaremmi kulkee koiran rinnan päällä poikkisuunnassa. Valtaosassa koiran reppuja onkin Y-mallinen rintaosa.

  2. Tärkeintä on, että valitset juuri omalle koirallesi istuvan repun. Repun istuvuuden tarkasteluun pätee pitkälti samat kohdat kuin valjaidenkin. Lue Traildog-artikkeli: Näin sovitat vetovaljaat. Tarkista myös, että repun painopiste tulee koirallasi yläselkään, ei keskiselkään!

  3. Haluatko, että reppu toimii myös pelkkinä valjaina? Osassa repuista on irroitettavat laukut. Tällöin koira ei tarvitse vaellukselle (tai välttämättä arkeenkaan) erillisiä valjaita. Irroitettava reppuosa on Ruffwear Palisades -repussa.

  4. Irroitettavien laukkujen muut hyödyt: Laukut on kätevä saada irroitettua esim. taukojen tai vesistöjen ylityksen ajaksi. Vaelluksen aikana koiran on välillä hyvä antaa kulkea myös ilman reppua, jolloin erilliset laukut voidaan sitoa omistajan rinkan päälle.

  5. Kestävät materiaalit. Koira kulkee maastossa matalalla, jolloin oksat ja risut raapivat reppua. Jos et halua teippailla reppua ensimmäisen retken jälkeen, kiinnitä huomiota materiaalien laatuun. 

  6. Vedenpitävyys. Laadukkaissa repuissa on vettä ja mutaa hylkivät kankaat ja mahdollisesti myös teipatut vetoketjut. Täysin vedenpitäviä koirien reppuja ei tietääksemme ole markkinoilla. Hyvä keino suojata repun sisältö on pakata kaikki vesitiiviisiin pusseihin.

  7. Repun paino ja tilavuus. Jos ihminen hankkii itselleen tarpeettoman suuren rinkan, tulee siitä yleensä hyvin painava. Eli jos tilaa on, se myös käytetään. Erityisesti koiran repun paino tulee pitää maltillisena. Yleisenä ohjenuorana pidetään, että repun painon tulisi olla enintään 20-25 % koiran omasta painosta (Tässä tulee käyttää omaa harkintaa koiran fyysisen kunnon mukaan, monelle 20 % voi olla jo todella suuri taakka). Turhan tilava reppu on siis yleensä painava, eikä sen sisään saa välttämättä pakattua varusteita niin, että painopiste pysyisi mahdollisimman lähellä koiran kehoa. Jos teet pääasiassa päiväretkiä tai yhden yön retkiä, esimerkiksi. Ruffwear Front Range Daypack -repun tilavuus on varsin riittävä.

  8. Sisätaskut ja kompressiomahdollisuus. Mitä tiiviimmin saat pakattua tavarat lähelle koiran kroppaa, sitä vakaampi kannettava reppu on koiralle ja repun keikkuminen puolelta toiselle vähenee. Tässä repun sisällä olevat taskut sekä laukkujen tilavuuden säätömahdollisuus ovat hyödyllisiä ominaisuuksia. Niihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti, jos reppu tulee aktiivisempaan käyttöön. Sisätaskut sekä laukkujen kompressiosysteemi löytyy Ruffwear Palisades Pack -repusta.

  9. Repun ulkopuoliset kiinnityslenkit? Makuualusta vie usein paljon tilaa rinkan sisästä ja on tarpeeksi kevyt tavara koirankin kannettavaksi. Jos haluat kiinnittää jotakin koiran repun ulkopuolelle, tarkista, että repussa on tarpeisiisi riittävät kiinnitysmahdollisuudet myös ulkopuolella.

  10. Väri. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä. Värikkyys on aina halpa maastossa liikkujan turvallisuuden lisääjä. Valitse värikäs reppu, jotta muutkin (koiranomistajat, pyöräilijät, metsästäjät, pelastushenkilökunta) huomaavat koirasi.

Tutustu tästä Traildogin reppuvalikoimaan.