Vetoadapterin valintaopas

Mikä on vetoadapteri?

Vetoadapteriksi kutsutaan pyörän keulalla olevaa taipuisaa ja eteenpäin olevaa ns. antennia. Se on tarkoitettu pyöräilyyn, jossa koira etenee pyörän edellä, yleensä vetäen. Vetoadapteri pitää vetonarun ylhäällä ja estää sitä sotkeutumasta eturenkaaseen, vaikka koira hidastaisi tahtiaan ja hihna löystyisi. Tämä lisää turvallisuutta huomattavasti.

Vetoadapterissa oleva jousi/antenni on taipuisa, jotta se myötäilee koiran liikkeitä. Jousta itsessään ei kuitenkaan ole tehty kestämään vetoa, joten vetonaru tulee AINA kiinnittää pyörän rungon ympärille (tai joidenkin adapterimallien kiinnikeosassa olevaan lenkkiin). Hihnaa ei siis ikinä kiinnitetä antennin päässä olevaan rinkulaan, vaan pyörään. Vetoadapterin kanssa tulee käyttää joustavaa vetonarua, jonka pituus on hyvä olla noin 2.5–3 metriä venytettynä. Tällöin koiran ja pyörän välille jää tarpeeksi tilaa.

Vetoadapterimalleja on erilaisia, sillä pyörätkin poikkeavat toisistaan. Valikoimastamme löytyy useita eri adapterimalleja, myös sellaisia, jotka sopivat moderniin maastopyörään/täysjoustopyörään/fatbikeen. Vetoadapteri asennetaan useimmiten joko pyörän rungon ympärille tai kaulaputken ympärille - pyörän muotoilusta ja adapterimallista riippuen. Myös ohjaustankoon asennettavia adaptereita on saatavilla. Ole yhteydessä, jos tarvitset apua valintaan. Kerro myös pyöräsi malli ja/tai laita kuva pyöräsi etuosasta.

Vetoadapteri pyörään, kickbikeen vai Kickspark-potkukelkkaan?

Polkupyörien ja potkulautojen rakenne on vetoadaptereiden kannalta yleensä samanlainen, joten samat adapterit käyvät molempiin kulkupeleihin. Mallikohtaisia eroja saattaa olla, joten tarkista yhteensopivuus, mikäli suunnittelet siirtäväsi adapteria pyörästä toiseen. Kickspark-potkukelkkojen rungon kanssa yhteensopivia malleja ovat Kainpo-merkkiset adapterit.

Kiinnitystapojen erot

Kaikki adapterit on suhteellisen helppoja asentaa pyörään - pieniä eroja on, mikäli adapteria on tarkoitus irrotella jatkuvasti tai siirtää pyörästä toiseen. Kaikki adapterit on kuitenkin asennettavissa perustyökaluja käyttäen ja osasta malleja antenni on irroitettavissa myös ilman työkaluja.

Merkittävin ero kiinnitystapojen välillä on kiinnityskohta - rungon, kaulaputken vai ohjaustangon ympärille? 

     Runkokiinnitys

Runkokiinnitteinen vetoadapteri polkypyörään: Inlandsis Bikejor Max UL

 • Runkoon kiinnitettäessä koiran sivuttaisliikkeet eivät vaikuta ohjaukseen.
 • Runkokiinnitteisen adapterin kanssa tulee varmistaa, että käännettäessä ohjaustankoa jarru- ja vaihdevaijerit pääsevät liikkumaan riittävästi eivätkä takerru kiinni adapteriin. Kaapelit eivät siis saa olla kovin lyhyet.
  Kainpo Ultra Swingissä pelkkä jousi pääsee kääntymään vapaasti koiran sivuliikkeiden mukaan, joten se on erityisen hellävarainen kaapeleille runkokiinnityksestä huolimatta.
 • Erityisesti vannejarrullisen pyörän kanssa on syytä kiinnittää huomiota siihen, ettei jarruvaijerit ota kiinni adapteriin käännettäessä. Vannejarrujen etujarruvaijeri on yleensä lyhyempi ja voi eturengasta käännettäessä osua adapteriin. Yleensä vannejarrullisissa pyörissä varmempi valinta on adapteri, joka kääntyy ohjauksen mukana.
 • Tarkista nämä:
  • Pyöräsi rungossa on sopiva kohta harkitsemasi adapterin kiinnikkeelle
  • Kiinnikeosan koko suhteessa kyseiseen kohtaan

     Kaulaputkikiinnitys

Kaulaputken ympärille asennettava vetoadapteri pyörään: Non-stop Bike Antenna

 • Kaulaputken ympärille kiinnitettynä adapteri kääntyy ohjauksen mukana, eli antenni osoittaa aina samaan suuntaan eturenkaan kanssa. Tästä syystä myös koiran vetäessä sivulle esimerkiksi käännöksissä, antenni ohjautuu vetoliinan suuntaan ja täten kääntää ohjausta samaan suuntaan. Vaikutus ei ole merkittävä, sillä antenni on joustava ja taipuu vedon myötä, mutta asia on hyvä tiedostaa.
 • Pyörän kaapeleiden osalta huoleton valinta.
 • Kiinnikeosan asentaminen pyörään vaatii useimmiten ohjainkannattimen irroituksen. Tämä on kuitenkin ns. kerta-asennus, mikäli kiinnikeosaa ei tarvitse vaihdella pyörästä toiseen. Itse antenniosan saa irroitettua kiinnikkeestä kaikissa adapterimalleissa.
 • Non-stop Bike Antenna, Yedoo Mushing Antenna ja Signé LP S/Line Pro Antenna asennetaan suoraan kaulaputken ympärille, yleensä yhden korokepalan tilalle. Kainpo-merkin adaptereita kaulaputken ympäri asennettaessa on tarpeen käyttää erillistä nylonholkkia, joka vaihdetaan ohjainkannattimen alla olevan korokepalan tilalle.
 • Tarkista nämä:
  • Pyöräsi kaulaputken halkaisija
  • Onko kaulaputkessa tilaa kiinnikeosalle? (kiinnike korvaa yleensä 1-2 korokepalaa kaulaputken ympäriltä). Huomaa, että antennin voi asentaa ohjainkannattimen ala- tai yläpuolelle.
Adapterin asennus kaulaputken ympärille

    Ohjaustankokiinnitys

Pyörän ohjaustankoon kiinnitettävä vetoadapteri: Non-stop KlickFix Antenna

 • Ohjaustankoon kiinnitettynä adapteri kääntyy ohjauksen mukana, eli antenni osoittaa aina samaan suuntaan eturenkaan kanssa. Tästä syystä myös koiran vetäessä sivulle esimerkiksi käännöksissä, antenni ohjautuu vetoliinan suuntaan ja täten kääntää ohjausta samaan suuntaan. Vaikutus ei ole suuren suuri, sillä antenni on joustava ja taipuu vedon myötä, mutta asia on hyvä ottaa huomioon.
 • Pyörän kaapeleiden osalta huoleton valinta.
 • Ohjaustankokiinnitteinen adapteri on Non-stop KlickFix. Sen etuna on antennin helppo irrotettavuus nappia painamalla, ja tankoon jäävään kiinnikkeeseen on saatavilla myös muita varusteita kuten pyörälaukkuja ja -koreja. Sopii useimpiin ohjaustankoihin.
 • Tarkista tämä:
  • Pyöräsi ohjaustangon halkaisija 

Vetoadaptereiden ominaisuustaulukko

Vetoadapterien ominaisuudet taulukko

Esimerkkejä adapterivalinnoista

 • Moderni maastopyörä, jossa paksu runko: Inlandsis Bikejor MAX UL tai kaulaputkeen/ohjaustankoon kiinnittyvä adapteri
 • Alaspäin suuntautuva ohjainkannatin: Kainpo Ultra Swing tai ohjainkannattimen yläpuolelle asennettu kaulaputkikiinnitteinen adapteri.

Koira pyörän vierellä?

Jos tarkoituksenasi on pyöräillä niin, että koira kulkee pyörän vierellä, tutustu näihin tuotteisiin:

Lue lisää koiran kanssa pyöräilystä lajisivultamme!