Non-stop Freemotion -vetovaljaiden säätäminen

Miten tiedän, minkä Freemotion-koon tilata?

Olemme mitanneet Freemotion-valjaat tarkasti verkkokauppamme tuotesivulle, jotta koon valinta on helpompaa.

Aivan ensimmäiseksi vertaa koirasi painoa ja kokoluokkaa taulukossa mainittuun viitteelliseen painoon ja rotuesimerkkeihin. Kun olet saanut haarukoitua potentiaalisen valjaskoon näiden perusteella, katso, minkä kokoinen kyseisen valjaan kaula-aukko on. Jaa tämä mitta kahdella ja ota sen pituinen mittanauhan pätkä käsiisi. Mitan tulee olla taipuisa, älä käytä metallista rullamittaa. Pro tip: Jos sinulla ei ole kangasmittaa, voit käyttää esimerkiksi valmiiksi mitattua kengännauhaa tai laturin johtoa.

  • Esimerkki: Koirasi on 34-kiloinen seisoja. Potentiaalinen koko vaikuttaisi kilojen ja rodun puolesta olevan koko 7. Siinä kaula-aukko näyttää olevan taulukon mukaan 53 cm. Ota siis mittanauhasta 26.5 cm pätkä.

Käsissäni on pätkä mittanauhaa, mitä nyt?

Mallaa mittanauhan pätkää koiran rintalastan kärjen aivan yläreunalta niskaan lapaluiden etupuolelle. Mittanauhan pitäisi olla aivan kireänä suorana viivana, niin että se kulkee kokonaan koiran olkapäiden etupuolella - aivan kuten vetovaljaiden kaula-aukonkin kuuluisi pysyä kunnon vedossakin. Alla olevasta kuvasta näet kyseisen kohdan. Riittääkö kyseinen mitta juuri ja juuri? Hyvä, silloin kyseisen koon kaula-aukko on todennäköisesti hyvin lähellä oikein istuvaa.

Miksi en mittaa kokonaista kaulanympärystä? 

Tarkemman ja oikeaan kohtaan asettuvan mitan saat, kun mittaat koiran vain toiselta puolelta (kuten alla olevassa kuvassa) ja kerrot sen kahdella. Kokonaista ympärystä mittaamalla saisit todennäköisesti aivan liian suuren mittaustuloksen.     

Entä jos koirani ei tunnu asettuvan taulukossa oleviin mittoihin?

Jos olet epävarma, kerro meille sähköpostitse koirasi tiedot, niin voimme auttaa valinnassa.

Käsissäni on Freemotion-valjaat, miten ne puetaan ja riisutaan?

Pukemista helpottaa huomattavasti selän tarranauhan avaaminen. Pujota koiran pää valjaan kaula-aukosta. Tämä helpottuu, jos käännät valjaan kaula-aukon leveysuuntaan koiran päähän nähden, varsinkin jos koiralla on leveät korvat. Sen jälkeen nostele etujalat yksitellen jalka-aukoista sisään. Sulje selän tarranauha ja kiristä kylkiremmit sopivaksi (niin että istuvat tiiviisti kylkiä vasten mutta eivät paina). Siirtele huolellisesti koiran karvat ja "liikanahka" pois kaula-aukon alta, jotta valjas pääsee asettumaan hyvin paikoilleen. 

Valjas on uutena hiukan jäykkä, mutta notkistuu nopeasti käytössä, jolloin pukeminen ja riisuminenkin helpottuu. Riisuessa avaa taas selän tarranauha ja tarvittaessa löysää myös kylkiremmejä. Vedä valjas hiukan lähemmäs koiran niskaa, ja nostele etujalat pois jalka-aukoista. Käytössä notkistunut Freemotion tulee pois useimpien koirien päältä myös ilman jalkojen nostelua: avaa vain selän tarranauha ja vedä valjas seisovan koiran pään yli. Tämä onnistuu, kun koira kumartaa päätään alas.

Olenko säätänyt Freemotion-valjaat oikein?

Ennen kuin siirrytään varsinaiseen istuvuuden tarkasteluun, on aika varmistaa, että säädöt on kohdillaan.

  • Sulje selän päällä oleva poikittainen tarranauha
  • Siirtele kaula-aukon alta pois "extrat" eli paksuturkkisella koiralla enimmät karvat ja löysänahkaisella koiralla enimmät niskanahat
  • Kiristä kylkiremmit napakaksi. Ne eivät saa olla löysällä - mutta ei myöskään niin kireällä ettei koiran rintakehä pääse laajenemaan normaalisti koiran hengittäessä
  • Lyhennä selkäremmit niin, että sininen nauhalenkki alkaa kunnon vedossa siitä mistä koiran häntäkin. Tarkista, että molemmat puolet ovat saman pituiset, jottei veto tule toispuoleisesti.

Ja sitten vielä sama videomuodossa:

Olen säätänyt valjaan ohjeiden mukaan. Mistä tiedän, istuuko se oikein?

Tarkista täyttyvätkö alla olevat kohdat silloin kun koira vetää valjaissa.

näin oikean kokoiset vetovaljaat asettuvat koiralle vedossa

Oikein istuva Freemotion-valjas näyttää vedossa tältä:

koira seisoo ja sillä on päällään sopivan kokoiset freemotion-vetovaljaat

Alla olevan tarkistuslistan avulla voit vielä katsoa, istuuko Freemotion-valjas koirallesi niin kuin sen kuuluisi.

Pitkittäiset selkäosiot nousevat irti koiran selästä, kun valjaissa ei ole vetoa. Onko se normaalia?

Kyllä, se on normaalia. Kun koira ottaa vetovaljaisiin kunnon vedon, myös selkäosiot suoristuvat ja valjas pääsee asettumaan koiran päälle niin kuin sen kuuluukin. Ilman vetoa valjas saattaa näyttää "kummalliselta", varsinkin silloin kun valjaat ovat uutuuttaan hiukan jäykät.

Valjaan kaula-aukon alareuna ei laskeudu pois koiran kurkulta silloin kun vetoa ei ole. Tarkoittaako se, että kaula-aukko on liian pieni?

Ei. Sopivan kokoinen vetovaljaan kaula-aukko laskeutuu kunnolla alas koiran kurkulta vasta silloin kun koira vetää valjaissa. Freemotion-valjaissa tärkeää on myös, että kylkiremmit on kiristetty tarpeeksi napakalle. Muuten veto ei ohjaudu optimaalisesti kylkikappaleiden kautta rintakappaleeseen, eikä kaula-aukko laskeudu vedossakaan pois koiran kurkulta.

Katsoin sovitusohjeet ja videon, mutta en vieläkään ole aivan varma istuvuudesta. Mitä tehdä?

Vielä yksityiskohtaisemmin tietoa vetovaljaiden sovituksesta löydät sivultamme: Vetovaljaiden sovitusopas. Tarvittaessa Traildog myös auttaa mielellään. Laita meille sovituskuvat koirasta kyseisissä valjaissa, niin katsotaan istuvuus yhdessä.

Jotta voimme kommentoida valjaiden istuvuutta kuvien perusteella, on ne kuvattava niin, että valjaissa on kunnolla vetoa. Mikäli siis laitat meille vetovaljaista sovituskuvat, ota kuvat avustajan kanssa niin, että koira seisoo sivuttain kameraan päin ja valjaissa on päällä kunnon veto, luonnollisesta vetokulmasta. Ota kuva sellaisella alustalla, että koiran tassut eivät liu'u siinä. Usein koira seisoo helpommin luonnollisemmassa vetoasennossa ulkona.

Kuvat voit laittaa meille sähköpostitse info@traildog.fi, tai Whatsapp-viestillä.