Koiran vaellusvarusteet

Mitä koira tarvitsee vaellukselle?

Vaellukselle lähtevän pakkauslista on aina kompomisseja: joko otetaan mukaan vain selviytymiseen välttämätön tai sitten mennään mukavuus edellä lisäpainoa pelkäämättä. Niin tai näin, koiran ottaminen vaellukselle lisää luonnollisesti myös mukaan tarvittavien varusteiden määrää. Koiran kanssa vaeltava on vastuussa itsensä lisäksi koiran hyvinvoinnista, joten myös mahdollisia ongelmatilanteita ja niissä toimimista on hyvä pohtia etukäteen. Alta löydät pakkauslistan, jota voit käyttää pohjana omille retkille varustautumiseen.

 

Traildogin pakkauslista koiran kanssa vaeltamiseen

 • Koiran makuualusta. Maa hohkaa kylmää ja kosteutta, joten makuualusta on ehdoton myös paksuturkkisille koirille. Makuualusta myös suojaa teltan pohjaa kynsiltä, mikäli koira nukkuu teltan sisällä. Solumuovinen makuualusta on edullisin ja kevyin valinta koiralle - joskin mukavuudenhaluisimmat ja viluisimmat kaipaavat alustan päälle vielä lisäpehmikkeen/-lämmikkeen. Koirille on olemassa nykyään myös omia ilmatäytteisiä makuualustoja.

 • Takki ja/tai makuupussi yöksi. Myös pitkäkarvaisten koirien on hyvä saada etenkin yöksi lämmikettä vaelluksen rasittamille lihaksille. Hyvin paksuturkkiset, ulkona nukkumaan tottuneet koirat eivät välttämättä tätä tarvitse. Ohutturkkisimmat sisäkoirat kaipaavat usein sekä takin että lisälämmikeen kuten makuupussin, ainakin mikäli yölämpötila on vain muutamia asteita tai kylmempi.

 • Sadetakki ja/tai kevyt, imukykyinen pyyhe. Märkä koira on saatava kuivattua ennen telttaan kömpimistä. Kostea turkki kylmettää koiran lihakset helposti.

 • Valjaat. Vaelluksilla voi tulla vastaan tiukkoja paikkoja, joissa koira voi tarvita avustamista. Valjaista koiraa on huomattavasti turvallisempi nostaa ja avustaa kuin pannasta.

 • Kuppi. Kokoontaittuva ruoka-/vesikuppi säästää tilaa.

 • Tossut. Vaikka vaellusmaasto olisi helppoa, voi antura- tai kynsivamma syntyä missä vain. Hanki ensiapulaukkuun esim. kevyet kumipäällysteiset tossut, jotka suojaavat anturoita rasitukselta ja ja pitävät myös mahdollisen tassusiteen kuivana. 

 • Ensiaputarvikkeet (mm. sidetarpeet, desinfiointiaine, avaruuspeite, allergialääke hyönteisten pistoihin, tassurasva (myös ennaltaehkäisevänä). EA-tarvikkeet voit koota itse tai hankkia valmiin kattavan EA-paketin.

 • Energiapitoista ruokaa. Vaelluksilla koiran energiankulutus on suurta. Ruuan on siis hyvä olla mahdollisimman energiapitoista. Tärkeintä on, että koiran vatsaa olisi totutettu etukäteen retkellä tarjottavaan ruokaan. Ripuli ja vaellus ovat huono yhdistelmä! Koiranruoka on yleensä suurin lisäpaino koiran kanssa vaeltavalle, mutta se toki onneksi hupenee vaelluspäivien myötä. Jos haluat liikkua mahdollisimman kevyillä varusteilla, kannattaa harkita koiralle kuivattua lihaa, jota turvottaa vedellä. Koirille on saatavilla myös pakastekuivattuja retkiruokia, joiden pakkaustilavuus on kuivanappuloita pienempi.

 • Vettä. Suunnittele etukäteen, kuinka paljon vettä koirasi tarvitsee ja missä saat tankattua vesivarannot.

 • Vedenpitävät pakkauspussit: Jos koirallasi on oma reppu, on sen sisälle pakattavat, kosteudelle herkät varusteet/ruuat hyvä pakata vedenpitäviin pakkauspusseihin / minigrippeihin. Kaatosateeseen on hyvä varautua ja useimmat koirien rinkat eivät ole täysin vesitiiviitä.
 • Mahdollisesti koiralle reppu. Reppuun totuttaminen täytyy aloittaa aina hyvissä ajoin ennen varsinaista vaellusta. Tutustu tästä aiheeseen ja repun valintaan tarkemmin: Koiran repun valintaopas
 • Vetovyö ihmiselle. Monet haluavat vaeltaessa pitää kädet vapaana, jolloin taluttimen kiinnittäminen lantiolle on kätevä vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rinkkojen lantiovöitä ja niiden solkia ei yleensä ole suunniteltu kestämään eteenpäin suuntautuvaa vetoa. Mikäli ei halua ottaa riskejä rinkan rikkoutumisen kanssa, on erillinen vetovyö hyvä vaihtoehto. Tutustu tästä vetovyön valintaoppaaseemme.

Muuta hyödyllistä:

 • Pätkä ilmastointiteippiä. Hätätilanteisiin ja rikkoutuneiden varusteiden korjaamiseen.
 • Kiipeilyhaka eli karabiini. Kevyt varuste, jolle löytyy usein käyttöä. Lisäkarabiinilla koiran hihnan saa napsaistua helposti puun ympärille tai kiinnitettyä varusteita repun ulkopuolelle.