Polkujuoksua koiran kanssa: Sipoonkorpi Trailrun 14km

Polkujuoksua koiran kanssa: Sipoonkorpi Trailrun 14km

Syksyinen polkujuoksulenkki Sipoonkorvessa tarjoaa monipuolista polkua, jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä palkinnon lenkin päätteeksi.

Viikonlopulle lupailtu sade sai meidät lähtemään lenkkipoluille jo perjantaina. Otimme suunnaksi Sipoonkorven, josta tiesimme löytyvän sopivaa lenkkimaastoa ja raikasta ulkoilmaa. Lähtöpaikkana oli Kuusijärven ulkoilualue, johon on helppo saapua joko omalla autolla tai julkisilla. Paikanpäältä löytyy ilmainen parkkipaikka, jossa ainakin arkipäivänä oli reilusti tilaa. Alue on kyllä ulkoilijoiden suosiossa, joten viikonloppuisin tilaa saattaa olla niukasti.

Kuusijärveltä löytyy Vantaan kaupungin kuntoratoja (+ uimaranta saunoineen), ja alueella on useampikin koirakieltokyltti. Kielto koskee kuitenkin vain ulkoilukeskuksen läheisyydessä olevia valaistuja ympyräreittejä sekä uimarantaa. Polut ja kauempana alueesta kulkevat metsätiet ovat siis koirillekin sallittuja.

Reittimme alkaa ulkoilukeskukselta ja siirtyy nopeasti poluille ns. luulot pois -osuudella. Jyrkkä juurakkoinen ylämäki nousee kallion laelle ja nostaa välittömästi sykkeitä. Alkua ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä reitti on suurilta osin tasaista ja helpohkoa neulaspolkua ja metsätietä. Oikeastaan muutamia jyrkempiä nousuja ja laskuja lukuunottamatta reitillä saa pidettyä tasaista juoksuvauhtia.

Meillä oli käytössä Garmin GPS-kello (Forerunner 945), ja siinä reitti ladattuna. Reitti on suurimmaksi osaksi merkkaamaton, eli jokin kartta/navigointilaite on melkeinpä välttämätön, ellei alueen polut ole entuudestaan tuttuja. Reitti on kyllä suurimmaksi osaksi leveää ja selkeästi paljon kuljettua polkua, joten eksyminen on vaikeaa, mutta muutamat risteyskohdat on kätevä tarkistaa kartasta.

Reitillä on useampia taukopaikkoja tulisijoineen ja myötäpäivään kiertäessä reitin alkuvaiheilla eteen tulee Etelä-Suomessa harvinainen näky: iso valkea kota. Tämä on ilmeisesti vapaassa käytössä, ja sisältä löytyy tulisija sekä istuinpaikat ainakin kymmenelle hengelle. Aloimme jo suunnitella retkeä alkutalvelle makkaroineen ja kuumine kaakaoineen.

Matkalla oli muutamatkin portaat, ja osassa oli koiran tassuille hiukan ikävät metalliristikot. Koira pystyi halutessaan kuitenkin kulkemaan myös portaiden vierustaa.

Reitin kolmanneksen tienoilla tie kääntyy kohti Högbergettiä ja Kaskenpolttajanpolkua, jotka näkyvät kartalla pienempänä lenkkinä kauimpana lähtöpaikasta. Mikäli haluaa juosta lyhyemmin, saa tämän osuuden skippaamalla reitistä noin 10km pituisen. Suosittelemme kuitenkin tuota lisälenkkiä, sillä Kaskenpolttajanpolku oli ehkä reitin hienoin osuus. Polku on enimmäkseen mutkittelevaa ja hyväkuntoista, sorastettua ulkoilureittiä ja nousee korkealle Högbergetille, josta kirkkaalla säällä näkisi varmasti pitkälle metsän yli. Tällä kertaa näkyvyys ei ollut niin huikea, mutta kiva paikka kuitenkin.

Käytössä meillä oli Tuijalla Non-Stop Canix belt -juoksuvyö ja Utulla päällä Non-Stop Freemotion -valjaat. Vetoliinaksi polkujuoksuun suosittelemme pidempää mallia, jotta koiran ja juoksijan väliin jää enemmän tilaa, ja juoksija ehtii nähdä maaston ja valita askeleensa juurien ja kivien välissä. Hyvä valinta on siis esimerkiksi Non-Stop Bungee leash 2.8 metriin venyvä versio.

 

Ja kuten luvattua, reitin päätteeksi luvassa on palkinto. Kuusijärven ulkoilualueelta löytyy nimittäin kahvila/ravintola Cafe Kuusijärvi, joka palvelee joka päivä klo 09-21. Pitkän lenkin jälkeinen lounas tai kahvi ja munkki viimeistelevät päivän reippailut maastossa. Koirat eivät valitettavasti ole ravintolaan sallittuja. Jos säiden puolesta koiran on mahdollista odotella autossa, kannattaa harkita myös savusaunassa piipahtamista.

Garmin jälki: klikkaa alla olevan kartan otsikkoa Kuusijärvi-kalkinpolttaja.

GPX-tiedoston saa ladattua Garminin sivuilta klikkaamalla Share-napin vierestä --> kolmea pistettä.

 

 

Takaisin blogiin