Retkeily koiran kanssa kesähelteillä

Retkeily koiran kanssa kesähelteillä

Vinkit koiran kanssa retkeilyyn helteellä

Kesähelteet tuovat omat haasteensa koiran kanssa vaeltamiseen ja liikkumiseen ylipäätään. Kovista helteistä kärsivät myös ihmiset mutta koirilla lämmönsietokyky on usein vieläkin heikompi, sillä ne eivät pysty hikoilemaan kuten me ihmiset. Ohessa muutama vinkki koiran kanssa kesäretkiä suunnitteleville.

Liiku vuorokauden viileämpinä hetkinä

Lähde matkaan hyvin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Vaeltaa voi myös öisin; Suomen kesä on valoisa.

Suuntaa retket vesistöjen lähelle

Pulahdukset veteen reitin varrella viilentävät mukavasti ja puhtaista makeista vesistä koira saa myös juotua. Varsinkin isompien vesistöjen rannoilla kulkevat reitit ovat yleensä myös viileämpiä ja tuulisempia.
Muista, että erityisesti pitkäkarvaisten koirien turkki kannattaa uinnin jälkeen kuitenkin myös kuivata, jottei kosteus jää muhimaan turkin alle aiheuttaen iho-ongelmia.

Hyödynnä varjoja

Suosi reittejä, jotka kulkevat puuston varjoissa. Tutustu reittiin etukäteen ja vältä isoja avoimia ja kuivia alueita, joissa ei ole mahdollisuutta päästä varjoon.

Muista nesteytys

Ota mukaan riittävästi vettä ja/tai suunnittele reitti niin, että saat täydennettyä vesivarastoja matkan varrella. Helteisillä säillä kannattaa harkita myös veteen sekoitettavan elekrolyyttilisän antamista koiralle. Elektrolyytit ovat mineraaleja, jotka auttavat pitämään kehon nestetasapainon kunnossa. Niiden avulla koira pysyy siis paremmin nesteytettynä kuin pelkällä vedellä.

Lyhennä matkoja ja/tai lykkää ajankohtaa

Vaikka reissua olisi kovastikin suunniteltu ja odotettu pitkään, voivat olosuhteet vaatia reitin lyhentämistä tai reissun siirtämistä myöhäisempään ajankohtaan. Äärimmäisillä helteillä koiralle mukavin paikka ei välttämättä ole vaelluksella. 

Pidä huolta tassuista ja turkista

Kuumat pinnat (etenkin asfaltti) ja rasitus voivat vahingoittaa koiran anturoiden ihoa. Tassuihin voi käyttää suojaavaa tassuvahaa sekä tarvittaessa myös suojatossuja. Myös pitkäkarvaisten koirien turkin hoitoon kannattaa uhrata hetki aikaa: vanha paksu pohjavilla kannattaa harjailla pois ennen kesävaelluksia.

Takaisin blogiin