WAW-joustolla sujuvuutta koiran arkiulkoiluihin

WAW-joustolla sujuvuutta koiran arkiulkoiluihin

WAW-joustopala on jotain aivan muuta kuin mihin olet tottunut! 

Ulkoillessa sekä koira että taluttaja altistuvat joka ikinen päivä kymmenille tai jopa sadoille hihnan nykäyksille. Toiset nykäykset ovat pienempiä - ja pahimmat saavat aikaan isoakin vahinkoa. Pienetkin nykäykset voivat olla hyvin petollisia: kuvittele tilanne, jossa omistaja kulkee koiran edellä ja koira pysähtyykin yllättäen haistelemaan maata – kenties paluusuuntaan kääntyen ja nykäisten. Taluttajan käteen ja olkapäähän tulee tällöin yllättävä veto taaksepäin, jolloin kudos- tai jännevaurio voi syntyä helposti ilman kovinkaan suurta voimaa. 

Toistuvat, vuosien saatossa kymmenet tuhannet pienet nykäykset aiheuttavat todistetusti mikrovammoja koiran kaularankaan, puhumattakaan isompien säntäysten aiheuttamista vauroista. Erityisesti pentujen kehitysvaiheessa olevat, pehmeät kudosrakenteet joutuvat hihnakäytöksen opettelun aikana usein tarpeettoman koville. Jos voisit vähentää vaurioiden aiheutumista, varmaankin sen tekisit?

WAW on Italiassa suunniteltu ja valmistettu joustopala, joka vaimentaa huomattavasti nykäyksiä, ja jonka voi liittää mihin tahansa normaaliin taluttimeen. WAW on valmistettu jämäkästä muoviseoksesta, joka kestää niin aikaa kuin kulutustakin. WAWeja on saatavilla eri kokoisia, joten se sopii kaikille koirille aivan parikiloisesta jättirotuiseen.

Miten WAW eroaa perinteisestä kuminauhajoustosta?

Moni koiranomistaja on testannut perinteistä kuminauhasta tehtyä joustopalaa tai -hihnaa arkikäytössä, ja monelta sellainen on myöskin unohtunut kaapin perälle, koska  koiran kanssa ulkoilusta on tullut hallitsematonta ”jojoilua”. Koira on päässyt venyttäytymään esim. toisten koirien luo ja pyörätien puolelle. Pidempijoustoisen (ja WAWia löysemmän) kuminauhapalan kanssa on hankala hahmottaa, kuinka pitkälle koira pääsee etenemään. Lisäksi kimmoisan kuminauhan kanssa koira pääsee venyttämään sen täyteen mittaansa, jonka jälkeen koiran niskaan kohdistuu retkahdus takaisin päin, kun kuminauha palautuu. Eräskin koiranomistaja kertoi joutuneensa välillä väistämään omaa koiraansa, joka reippaampien spurttien jälkeen lennähti kuminauhan palautumisliikkeen voimasta takaisin ulkoiluttajan jalkoihin.

Monet perinteistä joustopalaa testanneet myös toteavat, että koira vetää enemmän jouston kanssa. Tämä tunne johtuu usein siitä, että koira kyllä jaksaa vetää löysähkön kuminauhan täyteen mittaansa ja halutessaan myös pitää sen siellä, joten loppujen lopuksi taluttaja on se, jonka täytyy käyttää voimaa tuota kuminauhan palautumisvaihetta jarruttaakseen. Tästä syntyy helposti tunne, että koira vetää voimakkaammin.

Miten WAW siis eroaa kuminauhajoustosta? WAW on tehty joustavasta muoviseoksesta: sen jousto on kuminauhajoustoja selvästi jämäkämpää ja joustomatka on lyhyempi, jolloin samanlaista venymistä ja takaisin retkahdusta ei synny. Kontrolli koiraan pysyy samanlaisena kuin joustamattoman taluttimen kanssa. WAWin lyhyt napakka jousto vaimentaa nykäysvoimasta silti valtaosan. Parhaimmillaan WAW on nimenomaan äkillisten stoppien ja voimakkaiden nykäysten vaimentamisessa.

  • WAWissa on progressiivinen (= asteittainen) jousto, joka takaa vedon myötä vahvistuvan vaimennuksen. Koiran nykäistessä WAW joustaa kuminauhaa hitaasti ja vedon loppuessa palautuu hitaasti muotoonsa. 
  • WAWin muoviseosmateriaali ei käytössä menetä elastisuuttaan kuten kuminauhat. Se on siis kestävä valinta!
  • WAW ei ime vettä itseensä eli on kevyt myös kastuessaan.
  • WAWin "nerokkuuden" huomaa siitä, ettei sen toimintaan käytännössä kiinnitä huomiota. Eron huomaa selvästi, jos WAWin jättää pois hetken käytön jälkeen: nykäykset tuntuvat todella ikäviltä niin itsellä kuin koiran puolesta.

Jos kuminauhalla lähdettäisiin hakemaan samanlaista jämäkkyyttä, tuotteesta tulisi todennäköisesti hyvin painava, eikä asteittaista joustoa saataisi toteutettua.

Miten WAW Basic ja WAW Sport -mallit eroavat toisistaan?

WAWin kehitystyössä on ollut mukana useita italialaisia valjakkourheiluhuippuja. Basic- ja Sport-malli eroavat ainoastaan lukon/lukottomuuden osalta, toiminta on täysin sama. Valjakkourheilukilpailuissa (koirajuoksu,koirapyöräily jne) ei liinassa saa olla metalliosia urheilijan puoleisessa päässä, joten Sport-mallista on tehty lukoton. Basic-mallin lisäksi myös Sport-malli sopii mainiosti myös arkeen.

WAW Sport -malli on ollut käytössä esimerkiksi moninkertaisella valjakkourheilun MM-voittajalla Igor Traczilla, jonka kommentit voi katsoa tästä videosta. WAW Sporttia käyttävät kisaajat toteavat, että tuntuma koiraan liikkeisiin on tarkempi, ja perinteiset kuminauhat "syövät" tuota tuntumaa. WAWin kanssa mm. mutka-ajo kovassa vauhdissa on tarkempaa. Myös keveys on monen mieleen: WAWiin voi yhdistää todella kevyen narun.

WAW on myös flexiä käyttävän kaveri, niin arjessa kuin retkeillessä

Vakavien nykäysvammojen riski kasvaa taluttimen pituuden kasvaessa. Kelataluttimen, tai pitkän jälkiliinan, kanssa koira voi ehtiä kiihdyttää kovaankin vauhtiin, esim. jäniksen nähdessään, ennen kuin taluttaja ehtii reagoimaan asiaan. Hihnan pituuden loppuessa nykäys on usein erittäin voimakas. WAW on siis erinomainen lisä pidempiinkin taluttimiin.

Koiran kanssa retkeillessä ja erityisesti esim. vaellussuksilla liikuttaessa kätevä yhdistelmä on vetovyö (esim. Non-stop Loype Belt), flexi ja WAW. Suosittelemme tällaista yhdistelmää erityisesti, kun koiran on oltava kytkettynä, mutta tarvitsette välillenne enemmän välimatkaa kuin mitä normaali joustava vetoliina mahdollistaa.

Yhteenvetona siis

  • WAW on sopiva kaiken kokoisille koirille (kokoja XXS-XXL)
  • WAW suojaa sekä koiraa että taluttajaa äkillisiltä nykäyksiltä
  • WAW on kevyt ja huomaamaton
  • WAW säilyttää kontrollin koiraan
  • WAW on yhteensopiva sekä normaalien hihnojen että flexin kanssa
  • WAW on kestävä ja valmistettu Euroopassa!

Klikkaa tästä WAW-tuotteisiin: 

 

Takaisin blogiin